Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

"Σκλάβοι στα δεσμά τους" (2008)



Ξεπεσμένοι αριστοκράτες και τα φοβερά αδιέξοδα που ορθώνουν μπροστά τους τα χρέη τους, απαγορευμένοι έρωτες και γάμοι συμφέροντος, πάθη κι έριδες· όλα αυτά ζωντανεύουν στην κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος του μεγάλου μας πεζογράφου Ντίνου Θεοτόκη, "Σκλάβοι στα δεσμά τους".




Η ιστορία εξελίσσεται κατά την εποχή της μετάβασης από την παντοκρατορία των κόντηδων (Επτανησίων αριστοκρατών), σε εκείνη της αστικής τάξης, με φόντο το μαγικό κερκυραϊκό τοπίο των αρχών του περασμένου αιώνα.
Ο κόντες Αλέξανδρος Οφιομάχος έχει κατασπαταλήσει ολόκληρη την οικογενειακή του περιουσία και η μόνη διέξοδος σωτηρίας είναι να δώσει τη συγκατάθεσή του στο γάμο της όμορφης κόρης του, Ευλαλίας, με τον γιατρό και μέλλοντα βουλευτή Αριστείδη Στεργίου, ο οποίος είναι τρελά ερωτευμένος μαζί της και κρατά στα χέρια του το χρέος του κόντε. Η Ευλαλία ωστόσο δεν τον θέλει διότι είναι ερωτευμένη με τον παιδικό της φίλο Άλκη Σωζόμενο. Παρ' όλα αυτά, εν τέλει αναγκάζεται να υποκύψει και να παντρευτεί τον πλούσιο γιατρό.
Το σκηνικό συνθέτουν ο απαγορευμένοι ερωτικοί δεσμοί του αδελφού της Ευλαλίας, Γιώργη, με την πλούσια Αιμιλία Βαλσάμη, και της αδελφής τής, Λουίζας, με το Γουλιέλμο Αρκούδη, όπως και τα ακόμα περισσότερα χρέη του έτερου αδελφού της, Σπύρου.


Πράγματι μια πολύ καλή ταινία, επάξια της αποστολής της, με φοβερές ερμηνείες από το Γιάννη Φέρτη, που απέδωσε καταπληκτικά το χαρακτήρα του κόντε Αλεξάνδρου Οφιομάχου, τον Άκη Σακελλαρίου (στο ρόλο του Αριστείδη Στεργίου) και τη Δήμητρα Ματσούκα (στο ρόλο της Αιμιλίας Βαλσάμη).


Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Φέρτης, Χρήστος Λούλης, Άκης Σακελλαρίου, Δήμητρα Ματσούκα, Κωνσταντίνος Παπαχρόνης, Λένα Παπαληγούρα, κ.α.
Η σκηνοθεσία είναι του Τώνη Λυκουρέση, η μουσική του Μίνωα Μάτσα και η ερμηνεία του τραγουδιού τίτλων ανήκει στη Χάρις Αλεξίου.


Η ταινία συγκέντρωσε 10 κρατικά βραβεία ποιότητας το 2008:
  • Το 2ο Βραβείο ταινίας Μυθοπλασίας Μεγάλου Μήκους
  • Το Βραβείο Σκηνοθεσίας, στον Τώνη Λυκουρέση
  • Το Βραβείο Σεναρίου,από κοινού στους Ιωάννη Μαρούδα, Τώνη Λυκουρέση, Μαρία Βαρδάκα
  • Το Βραβείο Ερμηνείας 1ου Ανδρικού Ρόλου στον Γιάννη Φέρτη
  • Το Βραβείο Ερμηνείας 2ου Ανδρικού Ρόλου στον Χρήστο Λούλη
  • Το Βραβείο Ερμηνείας 2ου Γυναικείου Ρόλου, στην Δήμητρα Ματσούκα
  • Το Βραβείο Σκηνογραφίας, στον Κωνσταντίνο Ζαμάνη
  • Το Βραβείο Μουσικής, στον Μίνω Μάτσα
  • Το Βραβείο Ήχου, στον Νίκο Μπουγιούκο
  • Το Βραβείο Ενδυματολογίας, στην Μπιάνκα Νικολαρεϊζη


Βασίλης Πανδής




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου