Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Μια πρώτη αποτίμηση των αποτελεσμάτων των Ευρωεκλογών


γραφεί ο Βασίλης Πανδής

Ήρθε επιτέλους η ώρα για να κάνουμε μια πρώτη ψύχραιμη αποτίμηση των αποτελεσμάτων των Ευρωεκλογών, από τα οποία αποτελέσματα μπορούμε να συνάγουμε πολύτιμα συμπεράσματα.

Πρώτη δύναμη αναδείχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 26,57%, έναντι της δεύτερης στην κατάταξη ΝΔ, η οποία έλαβε 22,72% (τα ποσοστά προέρχονται από τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα το Υπουργείο Εσωτερικών, καθώς η ενσωμάτωση αυτή την ώρα βρίσκεται στο 99,05% της επικράτειας).

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, να νίκησε, αλλά τούτο έγινε με βραχεία κεφαλή και δείχνοντας "ασθμαίνων" και μη έχων την οποιαδήποτε "τρομερή" δυναμική. Άλλωστε το ποσοστό του στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 ήταν 26,89%. Έχασε δηλαδή στο μεσοδιάστημα ένα ποσοστό της τάξεως του σχεδόν 0,4%. "Σιγά τ' αυγά", θα πει κάποιος. Κι όμως. Αυτό το 0,4 ισοδυναμεί με περίπου 155.000 ψήφους και είναι σίγουρα κάτι το οποίο θα πρέπει να προβληματίσει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Διότι ασφαλώς όπως βαίνουν τα γεγονότα, μάλλον με κορμό το συγκεκριμένο κόμμα θα δημιουργηθεί η επόμενη κυβέρνηση, όμως η ελάχιστη αυτή πτώση είναι σίγουρα ένα "καμπανάκι" και φρονώ ότι ο στόχος δεν ήταν απλώς μια έδρα παραπάνω από τη ΝΔ. Πάντως είτε δυστυχώς, είτε ευτυχώς -μάλλον δυστυχώς- το Μαξίμου έχει δίκιο όταν λέει "χάσαμε εμείς, δεν κέρδισαν αυτοί."

Επόμενος σταθμός η Νέα ΠΑΣΟΚρατία. Είναι πραγματικά θαυμαστό το γεγονός ότι ένα ποσοστό της τάξεως του 30,75% (αθροιστικά) των ψηφισάντων πάσχει από το "σύνδρομο της Στοκχόλμης", είναι εγκλωβισμένοι δηλαδή σε ένα ψυχολογικό αδιέξοδο που δεν τους επιτρέπει να αποχωριστούν τους εγκληματίες που τους κρατούν ομήρους. Δυστυχώς παρ' όλη την καταστροφή που έφερε στη χώρα και την εξαθλίωση που προσέφερε απλόχερα στο λαό, το διεφθαρμένο μνημονιακό σύστημα, φαίνονται εξαιρετικά υψηλά -έστω και εν τω συνόλω- τα ποσοστά του. Όπως είπε και ο Δημήτρης Αντωνίου: "Βλέπω έναν λαό να γλύφει δουλικά τις μπότες των βασανιστών του, ελεήμων κι ευχαριστημένος που του άφησαν ένα μόνο μάτι ακέραιο..."

Η Χρυσή Αυγή δείχνει να εδραιώνεται και να αποκτά "στασίδι" παντού -και μάλιστα "πρώτο τραπέζι πίστα", όπως λέει ο λαός μας. Καταφέρνει σταδιακά να κερδίζει όλο και περισσότερους ψηφοφόρους με τον δήθεν αντισυστημικό λόγο της και το αδέκαστο προφίλ που προβάλλει.

Από την άλλη βέβαια υπάρχει και η "Ποταμιά", που μεταφέρει ακατασχέτως πασοκοανανεωτικά βοθρολύματα και στηρίζεται σθεναρά κι εξόφθαλμα πια από το σύστημα της μηντιακής διαπλοκής, και χωρίς πρόγραμμα (!!!) κατάφερε να πάρει 2 έδρες και να λάβει το ποσοστό του 6,61%.

Ένα άλλο φαινόμενο είναι εκείνο της αποδόμησης, διάλυσης και ισοπέδωσης των κομμάτων-μπαλαντέρ και πολιτικών γενοσήμων, της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ δηλαδή. Η ΔΗΜΑΡ έμεινε στο "ρηχό" 1,2% και οι ΑΝΕΛ, παρά τις αξιώσεις του πρόεδρα Πάνου για 10,6-7,5% (εδώ γελάμε!!!), με νύχια και με δόντια κατάφεραν να σπάσουν το φράγμα του πολυπόθητου 3%, το οποίο δεν θα έβλεπαν, εδώ που τα λέμε, ούτε με κυάλια αν δεν έκαναν το λάθος να ενταχθούν στο συγκεκριμένο ευρωψηφοδέλτιο σοβαροί άνθρωποι όπως ο κ.Κ.Ζουράρις και η κ.Ζ.Γεωργαντά. Εν πάσει περιπτώσει το χαμηλό βαρομετρικό των ΑΝΕΛ δείχνει περίτρανα ότι όταν κάποιοι φώναζαν, μάλλον δεν ήταν ούτε "τρελοί", ούτε "πράκτορες". Δεν γίνεται, κυρ Καμμένε μου, κατά πρώτον να έχεις και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο (και αντιλαμβάνεσαι πολύ καλά τι εννοώ), και κατά δεύτερον να φταίνε πάντα όλοι οι άλλοι εκτός της αφεντιάς σου. Κοίταξε επιτέλους και λίγο κανέναν καθρέφτη...

Ο ΛΑΟΣ του Γ.Καρατζαφέρη ομολογουμένως έκανε ένα δυνατό "come back" και συγκέντρωσε το 2,7% μένοντας εκτός Ευρωβουλής για κάποιες χιλιάδες ψήφων. Παρ' όλα αυτά είναι εντυπωσιακό ότι κατάφερε αυξήσει τα ποσοστά του κατά 55.406 ψήφους και σχεδόν να διπλασιάσει τα ποσοστά του σε σχέση με τον Ιούνιο του 2012. Πιθανότατα η άνοδός του θα συνεχιστεί και θα έπαιρνε μια "ανάσα" σε περίπτωση συνεργασίας με την "Ένωση για την Πατρίδα και το Λαό" του Βύρωνα Πολύδωρα.

Τα εκτός Ευρωβουλής, "μικρά" κόμματα συγκεντρώνουν συνολικά 17,14% και ένας στους πέντε Έλληνες μένει δίχως εκπροσώπηση στο Ευρωκοινοβούλιο. Η πολυδιάσπαση και η έλλειψη διάθεσης επαρκούς τηλεοπτικού χρόνου από τους νταβατζήδες καναλάρχες στέρησαν σε πολλά από αυτά, που ενδεχομένως υπό άλλες συνθήκες θα ανέπτυσσαν τη δέουσα δυναμική, χιλιάδες πολύτιμων ψήφων. Επιπλέον έχει καταγγελθεί ότι σε πολλές περιοχές δεν διατίθεντο ψηφοδέλτια των κομμάτων "ΕΛΠΙΔΑ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ", "Ε.Πα.Μ.", "Ένωση για την Πατρίδα και το Λαό" και "Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες". Έτσι λοιπόν το κατοχικό καθεστώς "κόντυνε" για άλλη μια φορά όσους προσπαθούν να σηκώσουν το ανάστημά τους απέναντί του.

Επίσης πρέπει να επισημανθεί ότι το κόμμα των ανθελλήνων τουρκοφρόνων και παντουρκιστών "DEB" ήρθε στην πρώτη θέση στους νομούς Ξάνθης (24,97%) και Ροδόπης (41,64%).

Παρ' όλα όμως τα ατυχή περιστατικά των εκλογών και το αρνητικό στοιχείο της μεγάλης αποχής από τις κάλπες (40,06%) φαίνεται να έχει ανατραπεί πλήρως το πολιτικό σκηνικό όπως το ξέραμε ως τώρα (κι όχι μόνο το σκηνικό της Μεταπολίτευσης, αλλά και εκείνο των εκλογών του 2012...) τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη, που κυριαρχεί πια ο εθνικισμός, ο συντηρητισμός κι ο ευρωσκεπτικισμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου