Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

ΔΗΜ.ΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ: ΠΩΣ ΔΑΜΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΤΕΡΑΣ;


ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ: ΠΩΣ ΔΑΜΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΤΕΡΑΣ;
γράφει ο Δημ. Αντωνίου

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΩ
1) Κούρεμα του Δημόσιου χρέους με πραγματική ζημία των δανειστών, ήτοι:
i) με εφάπαξ κούρεμα της ονομαστικής αξίας του δημόσιου χρέους της Ελλάδος,
ii) την διατήρηση της ονομαστικής αξίας του δημόσιου χρέους, αλλά η εξυπηρέτησή του (ή νέα διμερή διακρατικά δάνεια από τα κράτη της Ευρωζώνης και ΔΝΤ (Τρόικα)) με μηδενικό επιτόκιο, ή τουλάχιστον με επιτόκιο μικρότερο απ` αυτό που δανείζονται αυτές από τις αγορές (ο δεύτερος τρόπος είναι προτιμότερος επικοινωνιακά προς τους λαούς των δανειστών!).
2) Ρήτρα ανάπτυξης στην αποπληρωμή του «κουρεμένου» χρέους (indexed public debt to GPD), δηλ. το κεφάλαιο του χρέους θα αυξάνεται σε περιόδους ανάπτυξης (αύξησης του AΕΠ) και το αντίθετο σε περιόδους ύφεσης (μείωσης του ΑΕΠ) (με σταθερό επιτόκιο). Ή το χρέος θα αποπληρώνεται σε περιόδους ανάπτυξης κι όχι σε περιόδους ύφεσης. Επίσης, μπορεί να συνδεθεί και το ύψος των επιτοκίων εξόφλησης με το ύψος της ανάπτυξης, ή ύφεσης, έτσι ώστε το εκάστοτε κυμαινόμενο επιτόκιο να είναι χαμηλότερο του εκάστοτε επιπέδου ανάπτυξης της χώρας.
3) Επαναγορά του χρέους μας από την ΕΚΤ (περίπου 45 δις.), με την επαναγορά των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ  στην τιμή αγοράς των από την ΕΚΤ (στο 35% της τιμής των εις ολόκληρον). Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε νέο δάνειο από τον EFSF και φυσικά απόφαση της ΕΚΤ τα μεταβιβάσει το προσδοκόμενο κέρδος της στην Ελλάδα Τα απαιτούμενα κεφάλαια του ΕFSF για την παραπάνω διαδικασία, θα προέλθουν από τον δανεισμό της από την ΕΚΤ με 1% (αυτό είναι μια μορφή «εκδώσεως νέου χρήματος» από την ΕΚΤ).
4) Το μέρος των δανείων που παίρνει η Ελλάδα από την Τρόικα για την ανακεφαλοποίηση των τραπεζών, να μην επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος, ούτε το δημόσιο να εγγυάται γι αυτά, αλλά να χρεώνονται στις τράπεζες επευθείας. Αυτό ίσως να σημάνει ότι το management των τραπεζών να περάσει στον EFSF, αλλά αυτό γίνεται και τώρα και σε κάθε περίπτωση βρισκόμαστε στην θέση να διαλέξουμε το μικρότερο κακό.
5) Απαίτηση τα προυπολογισμένα ποσά του ΕΣΠΑ για την Ελλάδα (ύψους 17 δις.) να μεταφερθούν στην Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων και να αρχίσει η υλοποίηση των δημόσιων επενδύσεων με μηδενική κρατική συμμετοχή από μέρος της Ελλάδος.
6) Και τι θα γίνει αν δεν δεχτούν τις προτάσεις μας?...ότι θα γίνει κι εάν εμείς δεν δεχτούμε τις δικές τους…η δική μας ύφεση θα παρασύρει κι αυτούς, όπως οι ίδιοι λένε και γι αυτό μας δίνουν δανεικά κι αγύριστα !!! Επίσης γνωρίζουν ότι μια τέτοια εξέλιξη Ευρωπαικής Ύφεσης θα παρασύρει και τις ΗΠΑ. Ποιό είναι το όπλα των ΗΠΑ για την περίπτωση αυτή? Μα η πρόκληση Ευρωπαικού πληθωρισμού με την διοχέτευση στην παγκόσμια αγορά πληθώρα δολαρίων. Αυτό θάχει ως αποτέλεσμα την δραματική πραγματική μείωση των δανείων που έχουν δώσει οι Ευρωπαικές χώρες (και στην Ελλάδα). Π.χ. ένας Ευρωπαικός πληθωρισμός στο 6% ετησίως, προκαλεί σε 5 χρόνια την πραγματική μείωση των χορηγηθέντων δανείων των Ευρωπαικών χωρών στο μισό!
ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΤΡΟΙΚΑ
1) Νέα Μέτρα 6.4 δις, για το διάστημα 2014-16, τα οποία θα συμφωνηθούν μέχρι τον Μάρτιο του 2013. Αυτό συνεπάγεται νέες μειώσεις μισθών, συντάξεων και αύξησης της φορολογίας και νέα χαράτσια.
2) Διετή επιμήκυνση της προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής (γενοκτονίας των Ελλήνων) κατά δύο χρόνια, το οποίο θα κοστίσει 34.5 δις.!, δηλ. νέο δάνειο, νέο Μνημόνιο, νέα λαοκτόνα μέτρα. Η επιμήκυνση αυτή δεν αφορά την αποπληρωμή του χρέους, αλλά μόνο τον στόχο επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων και του στόχου επίτευξης δημόσιο χρέος στο 120% του ΑΕΠ το 2022 αντί του 2020.
3) Ίδρυση Ειδικού Λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος (η οποία είναι ανεξάρτητη της κυβέρνησης Ιδιωτική Τράπεζα (με άγνωστους μετόχους…καταλαβαίνετε) και υποκατάστημα και «θυγατρική» της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)-στην κυριολεξία, εξαρτώμενη πλήρως απ` αυτήν (βάσει των ευρωπαικών συνθηκών), στον οποίο (ειδικό λογαριασμό) θα μεταφέρονται ΟΛΑ τα έσοδα της Ελλάδος, εκ των οποίων τα 30% θα καταβάλλονται αυτόματα για την εξόφληση του δημόσιου χρέους της και τα λοιπά –όσα περισσεύουν-για τις εσωτερικές μας ανάγκες (κι αυτό συνεπάγεται συνεχή νέα μέτρα κατά των εισοδημάτων και νέων φόρων και χαρατσιών).
4) Ρήτρα αυτόματης προσαρμογής των δημοσιονομικών μέτρων, ανάλογα με την επίτευξη των στόχων του προυπολογισμού για το δημόσιο έλλειμμα, χρέος, την ανταγωνιστικότητα της χώρας και την πορεία των αποκρατικοποιήσεων. Αυτό σημαίνει αυτόματη-χωρίς την νομοθετική παρέμβαση της Βουλής-κάθε μήνα!  μείωση μισθών, συντάξεων και αύξηση της φορολογίας, απολύσεις στο δημόσιο, μείωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα (στοιχείο της ανταγωνιστικότητας) κλπ., κατά το ποσοστό της αποτυχίας των παραπάνω στόχων!...Αντίστροφα, η προς τα βελτίω επίτευξη των παραπάνω στόχων (επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος) θα επηρεάζει θετικά την οικονομική θέση των πολιτών (αύξηση μισθών, συντάξεων κλπ),  μόνον από την στιγμή που  η ανεργία θα πέσει κάτω του 10% !...δηλ. ποτέ!!,  εφόσον η ανεργία σε υψηλά επίπεδα έχει σχεδιαστεί για την Ελλάδα να είναι το συγκριτικό της πλεονέκτημα για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων δια των αποκρατικοποιήσεων!!, οι οποίες και θα κρατούν στα χέρια των όλη την παραγωγική μηχανή της Ελλάδος προς όφελος των ξένων κατακτητών και στις οποίες θα δουλεύουν Έλληνες σκλάβοι με μισθούς Βουλγαρίας και Ρουμανίας (αναφέρεται ρητά στο 2ο Μνημόνιο, ότι στόχος είναι η ανταγωνιστικότητά μας στα επίπεδα των κρατών της ΝΑ Ευρώπης)….δηλ. αυτό που θα πουλάμε ως χώρα στο εξωτερικό θα είναι «ανθρώπινη σκλαβιά».
5) Οι δόσεις των δανείων από την Τρόικα (όπως τα 31.5 δις.) θα καταβάλλονται στον παραπάνω λογαριασμό και θα εξυπηρετούν αποκλειστικά την ανακεφαλοποίηση των τραπεζών και την εξόφληση του δημόσιου χρέους της χώρας κι όχι για την αύξηση της ρευστότητας στην οικονομία (ως δάνεια στις επιχειρήσεις). Με άλλα λόγια, παίρνουμε δανεικά από τον ίδιο δανειστή (την Τρόικα) για να αποπληρώνουμε παλαιότερα δάνεια σε αυτόν!, με την ανοχή και παρότρυνση της ΕΚΤ, δημιουργώντας και συμμετέχοντες έτσι σε μια «θανατηφόρο» πυραμίδα, επαίσχυντου και τοκογλυφικού κυκλώματος εναντίον της οικονομίας της χώρας και του λαού, στα πρότυπα των πυραμίδων του Μπερίσια της δεκαετίας του `90. Μπαίνουμε έτσι σε ένα εθνοκτόνο «γύρο του θανάτου», δανεικών για τα δανεικά, για την εξόφληση των οποίων ξεπουλάμε την χώρα με την εύσχημο όρο «αποκρατικοποιήσεις». Αποτέλεσμα?  Ύφεση και Ύφεση και απώλεια της παραγωγικής μηχανής της χώρας στα χέρια των ξένων κατακτητών…η ανάπτυξη καταλήγει σε ένα ανήθικο ψέμα των δούλων της Μέρκελ.
6) Για την αντιμετώπιση του προβλήματος του δημόσιου χρέους της Ελλάδος, προτείνεται η μέθοδος των μηδενικών απωλειών των δανειστριών χωρών, ήτοι η επιμήκυνση αποπληρωμής του (κατά 30-50 χρόνια) και με χαμηλότερο επιτόκιο, μέθοδος που δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδος, αλλά ούτε και των δανειστών.
(το δόγμα του Calvo, δικό μου άρθρο)
3)   (Grexit, δική μου μελέτη) http://zoidosia.blogspot.gr/2012/09/grexit.html?spref=fb
(το δημοσιονομικό έλλειμμα-δικό μου άρθρο)
 Που θα με βρείτε: 
www.zoidiosia.blogapot.com (το blog μου)
 Δημ.Αντωνίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου